Interface concept

Blockchain: de basis

Bitcoin, blockchain, kunstmatige intelligentie, internet of things…. Het zijn termen die langskomen op congressen, in krantenkoppen en TEDtalks. Voor menig mkb-ondernemer zeggen deze termen nog vrij weinig. In vier blogs behandelt Johan Ypma de belangrijkste vragen en onderscheidt hij feiten van fabels over blockchain. We beginnen bij de basis.

Digitale eigendomsoverdracht zonder tussenkomst van een trusted third party, oftewel blockchain-technologie: ‘achter de schermen’ zijn bedrijven en instanties bezig met de ontwikkeling van blockchain. Maar wat is blockchain?

Lees meer

FINX-directieYpma_web

Johan Ypma treedt toe tot directie Finx Accountants

SNEEK – Johan Ypma is recent toegetreden tot de directie van Finx Accountants. Daarmee is een managementteam ontstaan van vier personen. Hessel de Bruin, Johan Kuperus en Hans Terpstra voeren al vanaf de fusie in 2011 de regie over het Sneker accountantskantoor. Voor het eerst sinds de succesvolle fusie vindt er met toetreding van Johan Ypma als vierde vennoot een wijziging plaats.

Lees meer

© Anneke Veronica Photography

Alles over het starten van een onderneming: Gratis startersdag voor (pre)starters en jonge ondernemers

Op woensdag 28 maart organiseert Startersdagen.com in samenwerking met gemeente Sudwest-Fryslan en Rabobank Sneek-Zuidwest Friesland een gratis startersdag in ROC Friese Poort, Harste 4-6, 8602 JX Sneek te Súdwest-Fryslân. Deze bevat veel informatie en kennis over beginnend ondernemerschap en is bedoeld voor oriënterende starters, starters en eigenaren van een bedrijf tot drie jaar oud. Ook Finx Accountants is op deze Startersdag aanwezig.

Lees meer

Businessman using tablet at night time

Van bruto salaris naar netto salaris (en alles wat daarbij komt kijken)

Slechts een enkeling zal er bij stilstaan als het salaris rond de 25e van de maand weer staat bijgeschreven: de inspanning en de specialistische kennis die nodig is voor de loonadministratie. Bruto versus netto salaris, vaste en wettelijke regelingen – het is het vakgebied van Marriëtte van Merode, salarisadministrateur bij Finx. Tijd voor een frisse blik op een voor werkgevers én werknemers onmisbaar vakgebied.

Vakkennis salarisadministrateur

Een gesprek met Marriëtte maakt kraakhelder hoe omvangrijk het vakgebied is. “De taak van de salarisadministrateur is niet alleen administratief, maar ook adviserend. De loonstrook is de basis, maar als salarisadministrateur adviseer je ook over overeenkomsten. Werkgevers willen weten welke CAO van toepassing is, welke wettelijke regelingen er gelden en welke vaste regelingen er zijn. Wettelijke regelingen liggen uiteraard vast, maar op gebied van CAO en vaste regelingen is specifiek klantadvies onmisbaar.”

Lees meer

Screen Shot 2017-10-09 at 14.08.00

Het managementdashboard: einde van de jaarrekening?

Jarenlang was de jaarrekening het centrale onderdeel van de zakelijke administratie. Met de komst van managementdashboards lijkt dat te veranderen. Leidt digitalisering tot het einde van de jaarrekening? Folkert de Haan, relatiebeheerder bij Finx Accountants, geeft uitleg over hoe dashboards de ondernemer helpen om de vinger aan de pols te houden.

Van jaarrekening naar maandrapportage

Realtime ondernemen is inmiddels voor veel klanten dagelijkse realiteit. Dat was een aantal jaren terug nog zeker niet het geval. Nog niet zo lang geleden was de jaarrekening het centrale onderdeel van de administratie. De ondernemer kreeg pas achteraf inzicht in de resultaten. Hooguit werd halverwege het jaar een tussenbalans opgemaakt. Met de digitalisering van administraties werd een forse stap voorwaarts gemaakt. Het werd mogelijk om ieder kwartaal of iedere maand een rapportage te ontvangen. “En toch was dat nog vrij statisch en omslachtig. We wilden onze klanten meer mogelijkheden bieden om goed inzicht te houden in de prestaties van de onderneming.”

Lees meer

businessman in office is using computer,tablet and smart mobile

Vijf tips voor een slimmere en snellere administratie

Trends en ontwikkelingen kunnen abstract zijn: digitalisering, nieuwe regelgeving, prijsdruk. Welke concrete producten en diensten biedt Finx Accountants om aan deze trends en ontwikkelingen te voldoen? Hoe helpt Finx om voorop te lopen? Nicole de Haan, Assistent Accountant bij Finx geeft vijf tips voor een slimmere en snellere administratie zodat u tijd overhoudt.

Lees meer

Businessman holds modern technology in hands

Ontwikkelingen in de accountancy – hoe blijf je bij?

In voorgaande blogs is in beeld gebracht hoe ontwikkelingen zoals digitalisering, transparantie en concurrentiedruk invloed hebben op de omgeving van ondernemers. Maar ook de wereld van de accountant maakt grote ontwikkelingen door. Hoe blijf je als accountant bij zonder de klant te vermoeien met allerlei trends? Hoe gaat Finx hiermee om? Johan Ypma, accountant bij Finx Accountants praat u bij.

Lees meer

accountant startpunt kennis

Startpunt voor ondernemersvragen: vraag de accountant.

Als accountants zijn we ons bewust van de rol die we spelen voor ondernemers. Finx Accountants streeft er daarom naar een startpunt te zijn voor allerhande ondernemersvragen. Ook als het niet direct over cijfers gaat.

In het blog over de accountant van de toekomst beschreven we de complexiteit van de omgeving. Meer dan voorheen ligt er op diverse vlakken grote druk op de schouders van ondernemers: toekomstvisie, digitaliseren, prijsdruk, acquisitie, nieuwe wet- en regelgeving, duurzaamheid, veiligheid op het werk. Het zijn slechts enkele thema’s waar ondernemers verstand van moeten hebben of kennis voor moeten inkopen, in de vorm van personeel dan wel extern. Maar hoe beoordeel je als ondernemer met een eindeloze to-do list de kwaliteit van deze kennis?

Lees meer

Businessmen working together on a laptop.

De menselijke kant van accountancy

De omgeving wordt complexer, looptijden korter en zekerheden lijken onzekerheden te worden. In het vorige blog gaven we aan de hand van drie ontwikkelingen onze visie op de accountant van de toekomst. Voor Finx Accountants is de menselijke maat een centraal thema en vormt die de verbinding tussen deze ontwikkelingen. We leggen graag uit hoe.

Menselijk door samenwerking

Finx luistert, Finx staat naast de ondernemer, Finx coacht. Allemaal manieren waarop we de ondernemer helpen om zijn onderneming succesvol te runnen. Door de digitalisering gaan processen sneller en gemakkelijker. Dynamiek aan de ene zijde en toegang tot meer, betere en actuelere data aan de andere zijde. Maar om deze data (cijfers, ratio’s, percentages) te vertalen naar informatie, daarvoor zijn mensen met inhoudelijke kennis en ervaring nodig. Zij zorgen ervoor dat deze informatie ook toegepast wordt op de onderneming en de toekomstplannen. Neem bijvoorbeeld het voorbeeld van de klant die jaren geleden de zaak overnam van zijn vader. Er ontstond een intensieve samenwerking tussen ondernemer en accountant, waarin professionaliteit, visie en groei centraal stonden. Alle aspecten van accountancy en financiële planning kwamen aan bod. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een begrip in de regio.

Lees meer

With Compass in Hand

De accountant van de toekomst

In vier blogs hebben we een beeld geschetst van Finx Accountants, van de rol van de accountant, de gereedschappen die wij klanten bieden en de maatschappelijke betrokkenheid van Finx. In dit blog geven we onze visie op de toekomst van accountancy aan de hand van drie belangrijke ontwikkelingen, waarbij alle bovenstaande aspecten met elkaar verbonden worden.

Digitalisering

Digitalisering raakt vrijwel iedere sector, ook de accountancy. Dat biedt mogelijkheden om nauwer met klanten samen te werken. In eerdere blogs noemden we realtime ondernemen, scan en herken, het PFO. Het bijwerken van de administratie wordt steeds eenvoudiger voor de ondernemer. Letterlijk met een druk op de knop de administratie bijwerken is geen utopie, maar realiteit. Het teruglezen van loonstrookjes in een app? Ook realiteit door digitalisering. Het zorgt niet alleen voor tijdwinst aan de kant van de ondernemer, maar ook dat tijd vrijkomt voor advies en toegevoegde waarde door de accountant. Ondernemers coachen en ondersteunen met tussentijdse overzichten.

Lees meer