Blockchain: de basis

Bitcoin, blockchain, kunstmatige intelligentie, internet of things…. Het zijn termen die langskomen op congressen, in krantenkoppen en TEDtalks. Voor menig mkb-ondernemer zeggen deze termen nog vrij weinig. In vier blogs behandelt Johan Ypma de belangrijkste vragen en onderscheidt hij feiten van fabels over blockchain. We beginnen bij de basis.

Digitale eigendomsoverdracht zonder tussenkomst van een trusted third party, oftewel blockchain-technologie: ‘achter de schermen’ zijn bedrijven en instanties bezig met de ontwikkeling van blockchain. Maar wat is blockchain?

Wat is blockchain?

Blockchain is de nieuwe technologie die handel, werk en vertrouwen op een nieuwe manier organiseert. Het is de technologie die digitale eigendomsoverdracht mogelijk maakt zonder tussenkomst van een trusted third party, zoals een bank of de overheid. Blockchain geeft informatie over de echtheid van een transactie, de garantie van een veilige transactie en de zekerheid dat deze transactie maar eenmaal plaats kan vinden.

Waarom is blockchain-technologie ontwikkeld?

Het grote voordeel van blockchain is dat dit (nog) niet gereguleerd wordt door een bank of overheid. De technologie is eigenlijk een digitaal gedecentraliseerd grootboek, waarvan iedere deelnemer een kopie op zijn computer heeft staan. Wanneer een transactie plaatsvindt, controleren alle computers die transactie, waardoor het praktisch onmogelijk is om fouten te maken. Als voorbeeld: veel zaken waar nu nog financials aan te pas komen, zoals een geldtransactie, het afsluiten van een hypotheek of het doen van boekhouding, kunnen goedkoper en eenvoudiger gedaan worden door toepassing van de blockchain-technologie.

Blockchain verandert de spelregels

Blockchain-technologie zorgt ervoor dat er overeenstemming wordt bereikt in het Bitcoin-netwerk over de uitgevoerde transacties. Blockchain gaat over gedistribueerd vertrouwen; daardoor is het blockchain-concept heel anders dan alle andere technologieën die er zijn om de integriteit te garanderen. Deze integriteit kwam tot voorheen namelijk altijd van geautoriseerde instanties als overheden en centrale banken, een trusted third party. Dit toezicht is er met blockchain niet meer en is ook niet meer nodig. Er is namelijk sprake van communicatie tussen 2 machines zonder menselijke tussenkomst (M2M) die al hun transacties vastleggen in het eerdergenoemde grootboek, waarvan alle partijen een kopie hebben. Dit geheel van gekoppelde apparaten via internet wordt ook wel Internet of Things genoemd (IoT).

Het feit dat er geen menselijke tussenkomst is, maakt de perceptie van vertrouwensbegrip anders, maar zeker niet minder efficiënt. Blockchain, Internet of Things en ook Artificial Intelligence (AI) zullen ook los van elkaar worden ingezet om kosten te verlagen en processen volautomatisch te bewerken, waar geen mens aan te pas komt. Juist ook financials als wij krijgen daar mee te maken.

Moet ik als kleine ondernemer iets met blockchain?

Ja, want blockchain is geen ver-van-je-bedshow. Het heeft waarschijnlijk nu al invloed op de sector waarin je werkzaam bent. In de derde blog in deze serie ga ik hier dieper op in met voorbeelden.

De blockchain-technologie is dus een zeer betrouwbare technologie om eigendomsoverdracht te organiseren en reguleren zonder menselijke tussenkomst. Onbekend maakt soms onbemind en dat geldt ook voor blockchain en bitcoin. Daarom bespreek ik in de volgende blog de belangrijkste fabels en feiten over blockchain en bitcoin.