Van bruto salaris naar netto salaris (en alles wat daarbij komt kijken)

Slechts een enkeling zal er bij stilstaan als het salaris rond de 25e van de maand weer staat bijgeschreven: de inspanning en de specialistische kennis die nodig is voor de loonadministratie. Bruto versus netto salaris, vaste en wettelijke regelingen – het is het vakgebied van Marriëtte van Merode, salarisadministrateur bij Finx. Tijd voor een frisse blik op een voor werkgevers én werknemers onmisbaar vakgebied.

Vakkennis salarisadministrateur

Een gesprek met Marriëtte maakt kraakhelder hoe omvangrijk het vakgebied is. “De taak van de salarisadministrateur is niet alleen administratief, maar ook adviserend. De loonstrook is de basis, maar als salarisadministrateur adviseer je ook over overeenkomsten. Werkgevers willen weten welke CAO van toepassing is, welke wettelijke regelingen er gelden en welke vaste regelingen er zijn. Wettelijke regelingen liggen uiteraard vast, maar op gebied van CAO en vaste regelingen is specifiek klantadvies onmisbaar.”

Flexibele schil

Marriëtte noemt de flexibele schil als voorbeeld: ”Tijdelijke contracten zijn vastgelegd in de wet Werk & Zekerheid. Eerder mocht na drie maanden weer een nieuw tijdelijk contract worden aangeboden. Deze tussenperiode is nu verlengd naar zes maanden. Zulke nieuwe wetgeving heeft direct impact op bedrijven met tijdelijke medewerkers.” En zo wordt duidelijk dat dit vakgebied kennis vereist waar menig ondernemer niet mee bezig wil zijn. Finx ontzorgt klanten volledig door middel van de online oplossing NMBRS.

Online ontzorging door Finx

Voor veel klanten wordt de salarisadministratie inmiddels online uitgevoerd, met NMBRS. Dat geeft de klant unieke voordelen. Zo geeft het de klant de mogelijkheid om online veel zelf te doen, waardoor wordt bespaard op de kosten. Ook biedt het werkgevers een dashboard waardoor zijn salarisadministratie inzichtelijk is. Documenten, waaronder de loonstroken, kunnen online bekeken worden. En als de werkgever dat wil, kan hij zijn werknemers via hetzelfde systeem de uren laten registreren. Marriëtte legt uit: “De klant heeft met dit online pakket volop keuzevrijheid. Wil hij dat wij alles regelen en dat hij alleen zaken kan inzien? Geen probleem. Maar wil de klant alles online doen en ook zijn werknemers beperkte toegang geven waardoor zij online hun salarisstrook kunnen downloaden en uren registreren, dan kan dat ook. Uiteraard kijken wij als specialist mee of alles goed gaat.” De klant kan dus zelf kiezen in hoeverre hij ontzorgt wil worden.

Van zoveel mogelijk zelf tot volledige ontzorging: ook op het gebied van de loonadministratie biedt Finx online oplossingen. Het voorkomt dat u zelf een pakket moet aanschaffen, het geeft veel keuzevrijheid en mogelijke kostenbesparingen door dingen zelf te doen. Marriëtte sluit af: “Misschien nog wel het prettigste voor onze klanten is dat zij altijd de beschikking hebben over een deskundige kenniscel voor vragen over alle thema’s die met salaris en salarisadministratie te maken hebben.” En dat zonder daar personeel voor aan te nemen.

In de komende blogs laten we medewerkers en klanten aan het woord. U kunt het blog eind januari verwachten.


Waarom een blog van Finx Accountants & Belastingadviseurs B.V.?

De accountant van nu staat heel anders in het ondernemersleven dan pakweg tien jaar geleden. De focus ligt op visie, prognoses, sturen, dashboards en koersbepaling. Finx Accountants & Belastingadviseurs B.V. staat naast de ondernemer, biedt persoonlijkheid en kwaliteit om u optimaal te laten ondernemen. In een aantal blogs leggen we uit wat dit inhoudt en wat u daaraan heeft.