Ontwikkelingen in de accountancy – hoe blijf je bij?

In voorgaande blogs is in beeld gebracht hoe ontwikkelingen zoals digitalisering, transparantie en concurrentiedruk invloed hebben op de omgeving van ondernemers. Maar ook de wereld van de accountant maakt grote ontwikkelingen door. Hoe blijf je als accountant bij zonder de klant te vermoeien met allerlei trends? Hoe gaat Finx hiermee om? Johan Ypma, accountant bij Finx Accountants praat u bij.

Impact van digitalisering voor de accountancy

Natuurlijk heeft digitalisering niet alleen impact op het werk van de ondernemer, ook het werk van de accountant wordt steeds verder geautomatiseerd. Daardoor is het mogelijk om te sturen op realtime informatie. Maar het biedt ook voordelen voor het uitstippelen van de toekomst. Zo werkt Finx Accountants veel meer uit dan periodieken. Denk aan rapportages, liquiditeitsoverzichten en het PFO, een op actuele cijfers gebaseerd kijkje in de toekomst. Johan legt uit: “Digitalisering vergemakkelijkt en versneld het werk van de accountant, waardoor ruimte ontstaat voor advies en coaching. Daar wil Finx het verschil maken.

Bij zijn en bij blijven

Bitcoin, blockchain, kunstmatige intelligentie, technologische disrupties – bent u er nog – internet of things…. Het zijn termen die langskomen op congressen, in krantenkoppen, in TEDtalks. Voor menig ondernemer zeggen deze termen nog vrij weinig. Maar digitale eigendomsoverdracht zonder tussenkomst van een trusted third party zou binnenkort realiteit kunnen zijn met de opkomst van de blockchain-technologie. “Finx vindt het van groot belang om bij te zijn en bij te blijven; ook voor onze klanten. Want ontwikkelingen die nu nog in de kinderschoenen staan, kunnen ‘the next big thing’ blijken te zijn. Ze kunnen het werk van een ondernemer radicaal veranderen of zelfs overbodig maken.” Om die reden heeft Finx Accountants een team samengesteld om deze trends op de voet te volgen. “Zo houden we scherp in het oog hoe deze trends ons werk en het werk van onze klanten zouden kunnen beïnvloeden.”

Belang van de accountant voor de ondernemer

“Door goed gebruik te maken van digitalisering, door klanten die dat willen de juiste tools te geven en door een goed en up-to-date inzicht te hebben in belangrijke trends bieden we meerwaarde aan onze klanten. Sterker nog, we denken dat alleen door deze meerwaarde te bieden we daadwerkelijk bestaansrecht houden voor onze klanten.” De accountant als ondernemerscoach, als spin in het commerciële en maatschappelijke web, met analytische voelsprieten om de klant ruim op tijd te attenderen van zaken die zijn bestaansrecht kunnen beïnvloeden. “Als spiegel, als adviseur, zodat de ondernemer zijn vaardigheden kan aanwenden om strategische beslissingen te kunnen nemen.”

In de komende blogs laten we medewerkers en klanten aan het woord. U kunt het blog rond 20 juli verwachten.


Waarom een blog van Finx Accountants & Belastingadviseurs B.V.?

De accountant van nu staat heel anders in het ondernemersleven dan pakweg tien jaar geleden. De focus ligt op visie, prognoses, sturen, dashboards en koersbepaling. Finx Accountants & Belastingadviseurs B.V. staat naast de ondernemer, biedt persoonlijkheid en kwaliteit om u optimaal te laten ondernemen. In een aantal blogs leggen we uit wat dit inhoudt en wat u daaraan heeft.