De accountant van de toekomst

In vier blogs hebben we een beeld geschetst van Finx Accountants, van de rol van de accountant, de gereedschappen die wij klanten bieden en de maatschappelijke betrokkenheid van Finx. In dit blog geven we onze visie op de toekomst van accountancy aan de hand van drie belangrijke ontwikkelingen, waarbij alle bovenstaande aspecten met elkaar verbonden worden.

Digitalisering

Digitalisering raakt vrijwel iedere sector, ook de accountancy. Dat biedt mogelijkheden om nauwer met klanten samen te werken. In eerdere blogs noemden we realtime ondernemen, scan en herken, het PFO. Het bijwerken van de administratie wordt steeds eenvoudiger voor de ondernemer. Letterlijk met een druk op de knop de administratie bijwerken is geen utopie, maar realiteit. Het teruglezen van loonstrookjes in een app? Ook realiteit door digitalisering. Het zorgt niet alleen voor tijdwinst aan de kant van de ondernemer, maar ook dat tijd vrijkomt voor advies en toegevoegde waarde door de accountant. Ondernemers coachen en ondersteunen met tussentijdse overzichten.

Vertrouwen

De toegenomen transparantie heeft invloed gehad op verhoudingen en vertrouwen in het ondernemerslandschap. Betrouwbare partijen verloren het vertrouwen. Groot bleek niet altijd beter. Vertrouwen en betrouwbaarheid staat voor Finx Accountants centraal in de rol van de toekomst. Dat tonen we niet alleen door wat er binnen de muren van ons kantoor speelt, maar juist door betrokken te zijn bij de dagelijkse realiteit buiten de kantoormuren. Door sportieve initiatieven en sportverenigingen uit de buurt te sponsoren, door accountancy menselijk te maken. We zijn ons bewust van de rol die we spelen voor ondernemers en streven ernaar een startpunt te zijn voor allerhande ondernemersvragen. Ook als het niet direct over cijfers gaat.

Overzicht in complexe markt

Dit hangt nauw samen met het tweede punt. De omgeving wordt complexer, looptijden korter en zekerheden lijken onzekerheden te worden. De rol van de accountant ontwikkelt zich van specialist in cijfers naar specialist in ondernemen. De accountant als navigator. Als een spin in het web ontsluit de accountant een betrouwbaar netwerk van specialisten en professionals voor de ondernemer. Zo kan de ondernemer zich focussen op de core business terwijl de accountant de achtergrond regelt.

Als klein regionaal kantoor willen we het verschil maken voor onze klanten en bijdragen aan succes. En natuurlijk is ook daarin iedere klant uniek: de één loopt voorop op het gebied van digitalisering, de ander werkt nog graag op de conventionele manier. Voor Finx Accountants geen enkel probleem.

In het volgende blog geven we aandacht aan de menselijke kant van accountancy. U kunt het blog rond 15 april verwachten.


Waarom een blog van Finx Accountants & Belastingadviseurs B.V.?

De accountant van nu staat heel anders in het ondernemersleven dan pakweg tien jaar geleden. De focus ligt op visie, prognoses, sturen, dashboards en koersbepaling. Finx Accountants & Belastingadviseurs B.V. staat naast de ondernemer, biedt persoonlijkheid en kwaliteit om u optimaal te laten ondernemen. In een aantal blogs leggen we uit wat dit inhoudt en wat u daaraan heeft.